ניתוחי ארטרוסקופיה ברך מתבצעים בשל מגוון של סיבות, כשאחת השכיחות ביותר היא קרע במיניסקוס הנמצא בתוך הברך. קרע במניסקוס גורם לכאבים בברך, להצטברות מים בברך, להגבלה בתנועות הברך, ולעיתים אף ל"נעילה" של הברך.
הטיפול בקרע במיניסקוס
הטיפול בקרע במיניסקוס בברך הינו בניתוח ארטרוסקופיה של הברך. להבדיל מניתוחים "פתוחים" בברך שבהם מבוצע בעור חתך ארוך יחסית הגורם לפגיעה משמעותית לרקמות, בניתוחי ארטרוסקופיה ברך מתבצע בעור בקדמת הברך חתך זעיר באורכו מילימטרים ספורים בלבד. הטראומה המינימלית הנגרמת לגוף מחתך כה זעיר בעור, גורמת לכך שהטראומה הניתוחית כולה הינה מינימאלית, מידת הכאב הכרוכה נמוכה יחסית, המטופל מסוגל ללכת על הרגל המנותחת ללא קביים מיד לאחר ניתוח, והוא חוזר לביתו כבר ביום הניתוח לאחר מספר שעות.
דרך החתך הזעיר מוחדרת לאזור הפגוע מצלמה פייבר-אופטית בקוטר ובאורך של קשית שתייה לערך. מצלמה זעירה זו מורכבת מעדשות זעירות וממערכת תאורה המבוססת על סיבים אופטיים, שמאירים ומגדילים את התצוגה של הקרע במיניסקוס בברך.
התמונה המתקבלת מוגדלת ומועברת ומוקרנת על מסך טלוויזיה, והיא מאפשרת לאורטופד מומחה ברכיים לראות על המסך את הקרע במיניסקוס, את סוג ואופי הקרע במניסקוס ואת מיקומו המדויק בברך, וגם את כלל תמונת הברך הפגועה. כל זאת, עם עירוב ופגיעה מינימאליים של הרקמות באזור שמסביב לברך, או של הרקמות שבתוך הברך. טכנולוגיה רפואית זו מאפשרת כיום למנתחת לטפל בפגיעות, לרבות בקרע של המיניסקוס, בטכניקה ארטרוסקופית, במקום בניתוח פתוח שבו מבוצע חתך גדול בעור וברקמות מסביב לברך הפגועה.
הטיפול בארטרוסקופיה בקרע במיניסקוס מבוצע דרך חתך זעיר דומה נוסף, דרכו ניתן להכניס לתוך הברך הפגועה מכשירים כירורגיים עדינים , שבאמצעותם ובאמצעות צילום הברך המוקרן על מסך הטלוויזיה, ניתן לטפל בקרע במניסקוס, ובמקרים המתאימים לתפור את הקרע במניסוקס חזרה למקומו, וגם לפתור ולרפא את הפגיעות הנוספות בברך, ללא צורך בניתוח פתוח, ובדרך כלל גם ללא צורך בחתכים נוספים.
ההתאוששות לאחר ארטרוסקופיה לטיפול בקרע במיניסקוס
לאחר ארטרוסקופיה ברך בה מטופל הקרע במיניסקוס, מומלץ בדרך כלל למטופל לחזור באופן מיידי להליכה בדריכה מלאה על הרגל המנותחת, תוך הפעלת עומס רגיל על הרגל כבר ביום הניתוח, וללא עזרת קביים.
מומלץ גם למטופל להתחיל מיד בהפעלה עצמית של הברך למירב טווחי התנועה, במהירות המרבית שניתן. תרגול עצמי זה כולל תנועות ליישור מלא של הברך, ולכיפוף מקסימלי שלה, באופן רצוני ויזום.
החזרה לחיים פעילים היא לא רק מטרתו של כל חולה העומד בפני ניתוח ברך, אלא בסוג זה של התערבות ניתוחית-מינימלית כמו ארטרוסקופיה ברך, היא מהווה גם חלק חשוב מהטיפול שלאחר הניתוח. הקפדה על כללים אלה לא רק תאפשר לחולה לחזור לחיים פעילים בתוך זמן קצר, אלא היא גם חשובה על מנת לאפשר לספורטאים שבינינו לחזור בהקדם לפעילות ספורטיבית מלאה.