מה זה מניסקוס ומה תפקידו?
המניסקוס מהווה חלק מרכיבי מפרק הברך, צורתו היא כצורת סהרון והוא עשוי מרקמה סחוסית סיבית. בברך בריאה קיימים שני מניסקוסים, האחד במדור הפנימי, והשני במדור החיצוני של הברך. למניסקוסים יש תפקיד חשבו בפעולתו התקינה של מפרק הברך, והוא לשמש כרכיב שסופג את הזעזועים שעוברים דרך הברך, לפזר את משקל הגוף על שטח פנים רחב יותר במשטחים הפרקיים ובדרך זו לחלק את העומס בתוך הברך, ולהפחית את רמת החיכוך בין רכיבי הברך.
מה גורם לקרע במניסקוס?
קרע במיניסקוס נגרם עקב שני מנגנונים שונים, הראשון שבהם הוא על רקע של חבלה לברך, בדרך כלל על רקע של תנועה סיבובית חדה של הברך. במהלך תנועה סיבובית חריפה עלול המניסקוס להיתפס בין עצמות מפרק הברך, ועם התקדמות התנועה הסיבובית, המניסקוס התפוס מתחיל להימתח עד שלעיתים נקרע.המנגנון השני אשר גורם לקרע במניסקוס הוא על רקע ניווני. כמו אברים אחרים בגופנו, המניסקוס אצל אדם צעיר הינו עבה יחסית, אך עם השנים הוא מאבד גם מגמישותו וגם מעובי הרקמה הסחוסית, תהליך אשר גורם לגידול בשכיחות להיווצרות קרע במניסקוס משנות ה- 50 של האדם ואילך. אך לא רק אצל אנשים מבוגרים יותר, אלא קרע במיניסקוס על רקע ניווני הינו שכיח יחסית לאחר חבלות משמעותיות או שברים במפרק הברך, בלי קשר לגילו של הנפגע.
איך אדע אם יש לי קרע במניסקוס?
חלק לא מבוטל מהאנשים שנגרם להם קרע במניסקוס אינם חשים כאבים, ולא מעט מהם לא יזכרו אפיזודה של כאב בברך. מאידך, אצל חלק אחר מהאנשים, הקרע במיניסקוס גורם לכאב פתאומי וחריף בברך, ולאחר מספר שעות (או לעיתים אף מהר יותר), תופיע נפיחות סביב הברך או מאחוריה. חלק מהסובלים מקרע במניסקוס יחושו בקושי ביישור הברך, וחלקם יסבלו מנעילה של הברך בזווית מסוימת. מצב אחרון זה מצריך התייחסות רפואית בהקדם.באופן טיפוסי, בין מספר שבועות לחודשים ספורים מהופעת הכאב הפתאומי והחריף בברך, מתחיל הנפגע לסבול בכאב קימה מישיבה לעמידה, ובזמן עליה וירידה במדרגות. בהמשך, ועם התדלדלות השרירים ברגל הפגועה, יהיו כאלה שיחושו שהברך "בורחת" להם תוך כדי הליכה רגילה.
מי וכיצד יאבחן את הקרע במניסקוס?
בדרך כלל, האבחנה של קרע במניסקוס מתבצעת על סמך סיפור המעשה ותלונותיו של הנפגע (האנמנזה), ועל פי ממצאי הבדיקה הקלינית של הברך, הכוללת בין היתר איתור המיקום המדויק של מקור הכאב, "קליניקים" בזמן תנועות מסוימות ומבחנים נוספים. בחלק מהמקרים די בבדיקות אלה על מנת לאבחן את הקרע, ובחלקם האחר של המקרים, נדרשת בדיקת MRI לאימות ותמיכה בממצאי הבדיקה הקלינית. בתהליך הבדיקה ואבחון של קרע במניסקוס יש חשיבות רבה במיומנות ובניסיון המצטבר של אורטופד המומחה לברכיים, שכן לא כל כאב בברך משמעו קרע במניסקוס, ולא כל בדיקת MRI המדגימה קרע במניסקוס שהקרע במניסקוס הוא המקור לכאבים בברך מהם סובל האדם, ולא בעיה אחרת או נוספת במפרק הברך.
איך מטפלים בקרע במניסקוס?
קרע במניסקוס אינו מתרפא מעצמו, גם לא לאורך זמן. נהפוך הוא, במקרים רבים דחיית הטיפול בקרע במיניסקוס יגרום לפגיעות ולנזק נוסף לרכיבי מפרק הברך, ולכן חשוב לפנות בהקדם אל אורטופד מומחה ברך על מנת לאבחן ולמצוא את מקור הכאבים והמגבלות בברך.במרבית המקרים, ומעבר לניסיון לטיפול שמרני בחלק מהמקרים המתאימים, הטיפול בקרע במניסקוס בברך הינו מבוצע באמצעות ניתוח ארטרוסקופיה של הברך. בניתוחי ארטרוסקופיה ברך מתבצע בעור בקדמת הברך חתך זעיר שאורכו מילימטרים ספורים בלבד שדרכו מוחדרים לברך המכשירים הכירורגיים, כך שהטראומה הניתוחית כולה הינה מינימאלית, מידת הכאב הכרוכה נמוכה יחסית, המטופל מסוגל ללכת על הרגל המנותחת ללא קביים מיד לאחר ניתוח, והוא חוזר לביתו כבר ביום הניתוח לאחר מספר שעות.
ד"ר סוזנה הורוביץ היא אורטופדית מומחית לטיפול בקרע במניסקוס ופגיעות ספורט, לקביעת תור לחצו כאן
שאלות נפוצות
מה זה מניסקוס ומה תפקידו?
המניסקוס הינו חלק מרכיבי מפרק הברך, קיימים שני מניסקוסים בברך ותפקידם לחלק את העומס בברך וכך להפחית את החיכוך בין רכיבי הברך.
ממה נגרם קרע במניסקוס?
קרע במניסקוס יכול להגרם כתוצאה מחבלה שקרתה לברך לרוב בגלל תנועה סיבובית חדה של הברך. גורם נוסף שיכול לגרום לקרע הוא רקע ניווני וזאת בשל הסיבה שבמהלך השנים מאבד המניסקוס מגמישותו ומעובי הרקמה הסחוסית.
איך אפשר לדעת אם יש לנו קרע במניסקוס?
חלק מהאנשים אינם חשים כאבים, אולם, חלק אחר מהאנשים מרגישים כאב פתאומי וחזק בברך, קושי ביישור הברך או נעילה של הברך. מה שגורם לקושי בזמן עליה וירידה במדרגות, קושי לקום מישיבה לעמידה ועוד.
איך ניתן לטפל בקרע במניסקוס?
חשוב מאוד לפנות לאורטופד מומחה ברכיים על מנת שיוכל לאבחן ולמצוא את מקור הכאבים שנגרמו כתוצאה מהקרע. ברוב המקרים הטיפול המתאים הוא ניתוח ארטרוסקופיה בברך, ניתוח שהטראומה בו היא מינימאלית ומידת הכאב יחסית נמוכה. כבר אחרי הניתוח המטופל מסוגל ללכת על הרגל המנותחת ולחזור לבית כבר ביום הניתוח.